piątek, 6 lutego 2015

Zdrowe przekąski


Jeżeli odżywiasz się zdrowo powinnaś jeść również zdrowe przekąski. Co z tego że jesz wszystko fit, a po kątach opychasz się czekoladą albo chipsami. Ja zawsze pod ręką mam pięć najważniejszych przekąsek, po które sięgam zamiast po jakąś dobrą czekoladkę. Najbardziej uwielbiam orzechy nerkowca, są strasznie pyszne, ale niestety również strasznie drogie. Po orzechach uwielbiam jeszcze pestki słonecznika, które zazwyczaj mam w miseczce w pokoju.


Pestki słonecznika są bogate w aminokwasy oraz witaminy E, B, A i D . Jedząc słonecznik dostarczamy organizmowi cennych antyoksydantów, wspomagamy nasz wzrok, wzmacniamy kości i dbamy o cerę. Pestki słonecznika zawierają również cynk, żelazo, potas i wapń, które powodują szybsze gojenie się ran, wzmacniają odporność, poprawiają samopoczucie oraz usprawniają prace mózgu.

Suszone morele zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, PP, C i błonnika. Poprawiają trawienie, regulują ciśnienie, zapobiegają anemii, mają działanie antynowotworowe i poprawiają prace nerek. Warto zjeść kilka owoców po treningu, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Orzechy włoskie mają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze co korzystnie wpływa na zdrowie. Polepszają działanie układu krążenia, obniżają ciśnienie, działają przeciwnowotworowo,  przyśpieszają metabolizm. Są zalecane dla osób, które mają problemy z wątrobą.

Pestki dyni zawierają witaminę B2, B6, A, C oraz D. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przedwczesnym rozpadem, poprawia działanie dróg oddechowych, wspomaga pracę serca oraz zwiększa odporność.

Orzechy nerkowca posiadają dużo białka, są bogate w witaminy A, D, E oraz wapń, fosfor, żelazo, potas i miedź. Poprawiają kondycje, samopoczucie, pomagają obniżyć cholesterol, chroni układ krążenia przed chorobami wieńcowymi.


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam orzechy i słonecznik, a morele tylko te ciemne, naturalne, niesiarkowane. Wrzucam często wszystko razem do jogustu naturalnego mmm!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz kupiłam te morele ale niezbyt przypadły mi do gustu ;p

      Usuń
  2. bardzo często sięgam po takie przekąski, dodaję suszone banany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słonecznik i orzechy włoskie jem regularnie :) Czasem jem orzechy narekowca - są moimi ulubionymi orzechami obok pistacji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tych rzeczy uwielbiam orzechy nerkowca, których nie mogę jeść jeszcze przez wiele miesięcy, przez ból zębów. ;/

    OdpowiedzUsuń